Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-02@23:48:32 GMT

7 صفت زیبای عمار یاسر در بیان پیامبر اعظم(ص)

تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۵۱۳۴۷

7 صفت زیبای عمار یاسر در بیان پیامبر اعظم(ص)

او در پایان زندگی دنیوی هیچ ثروت انباشته‌ای نداشت. جمله «و آخر زادک من الدنیا صاع من اللبن» تابلوی واضح سلامت اقتصادی عمار یاسر است. آخرین توشه عمار یاسر پیمانه‌ای از شیر بوده است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی قدس‌آنلاین، عمار یاسر کیست؟ چه صفات و امتیازهایی داشته است؟ نقش او در تاریخ صدر اسلام چه بوده است؟ در این یادداشت پاسخ این پرسش تنها براساس یک حدیث نبوی ارائه می‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پیامبر خدا(ص) به عمار یاسر فرمودند: «أَبْشِرْ یَا أَبَا الْیَقْظَانِ! فَإنَّکَ أَخُو عَلِیٍّ عَلَیْهِ‌السَّلَامُ فِی‌ دِیَانَتِهِ، وَ مِنْ أَفَاضِلِ أَهْلِ وِلَایَتِهِ، وَ مِنَ الْمَقْتُولِینَ فِی‌ مَحَبَّتِهِ! تَقْتُلُکَ الْفِئَةُ الْبَاغِیَةُ و آخر زادک من الدنیا صاع من لبن و یلحق روحک بارواح محمد و آله الفاضلین فانت من خیار شیعتی؛ مژده باد بر توای ابوالیقظان (عمار) تو برادر دینی علی علیه‌السلام، و از برترین‌های اهل ولایت او هستی و در راه محبت او کشته می‌شوی، گروه سرکش تو را می‌کشند و آخرین توشه تو از دنیا پیمانه‌ای شیر است، و روح تو به ارواح محمد و آل برتر او ملحق می‌گردد، پس تو از برگزیدگان شیعه من هستی» (التفسیر المنسوب الی الامام الحسن العسکری علیه‌السلام، ص 85، الاحتجاج طبرسی، ج 1، ص 181، بحارالانوار، ج22، ص 334 و ج 41، ص20).

در این گفتار نبوی هفت نکته از امتیازاتی که پیامبر(ص) به عمار بشارت داده و با تأکید اعلام نموده‌اند وجود دارد. واژه «أبشر» و کلمه «إنّ» که برای تأکید است در این گفتار نبوی اهمیت و ارزشمندی صفات یاد شده برای عمار را می‌رساند. 

برادر دینی امام علی(ع)

پیامبر خدا در آغاز توصیف شخصیت الهی عمار یاسر به دین‌گرایی کامل عمار اشاره نموده‌اند. جمله «فَإنَّکَ أَخُو عَلِیٍّ عَلَیْهِ‌السَّلَامُ فِی‌ دِیَانَتِهِ» بیانگر جایگاه بلند دینی عمار یاسر است. عمار در دین‌گرایی برادر علی(ع) شده است. بنا براین دین عمار، دین امام علی(ع) است پس دین بر حق و صراط مستقیم الهی است. 

ولایتمدار برجسته

دومین امتیاز شخصیت عمار یاسر ولایتمداری او بوده است. او به امامت اهل‌بیت(ع) اعتقاد داشت و به امامت و ولایت وفادار ماند. جمله: «مِن افاضل اهل ولایته» این حقیقت را نشان می‌دهد. به تصریح پیامبر خدا(ص) عمار از برترین‌ها و داناترین و فاضل‌ترین و بهترین اهل ولایت است. پس تولی امام علی(ع) بر همگان لازم است و عمار در اوج قله ولایتمداری است.

شهید محبت علوی

رسول خدا(ص) در این حدیث، عمار را از کشته شدگان در محبت و عشق امام علی(ع) اعلام نموده‌اند. جمله «من المقتولین فی محبّته» شهادت طلبی عمار یاسر و سرانجام قتل او در محبت و دوستی امام علی(ع) را به همگان یادآوری می‌نماید. بنابراین عمار در اطاعت و فرمانبرداری از امر ولایت علوی پایدار ماند تا به شهادت رسید.

مقتول فئه باغیه

شخصیت عمار یاسر و حضور او در صحنه‌های نبرد معیار شناخت حقانیت همراهان او و بر باطل بودن دشمنانش و سرکشی و فساد گروه مخالف اوست. پیامبر خدا(ص) به عمار یاسر فرموده‌اند: تقتلک الفئة‌الباغیة. تو را گروه ستمکار متجاوز می‌کشند. او در جنگ صفین در سال 37 هجری قمری در93 سالگی توسط سپاه معاویه به شهادت رسید.

ساده زیستی عمار یاسر

عمار زاهد و وارسته بود . او در پایان زندگی دنیوی هیچ ثروت انباشته‌ای نداشت. جمله «و آخر زادک من الدنیا صاع من اللبن» تابلوی واضح سلامت اقتصادی عمار یاسر است. آخرین توشه عمار یاسر پیمانه‌ای از شیر بوده است. او از دنیا و متاع و ثروت و پول آن چیزی جمع‌آوری نکرد و دست خالی از دنیا رفت. زندگی او سرشار از ثروت معنوی و زاد و توشه سنگین از عمل صالح برای آخرت بود.

الحاق روح عمار به ارواح پیامبر و اهل‌بیت(ع)

عمار با بصیرت گام برداشت و به لقاءالله پیوست. او در دنیا همواره با پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) بود و هرگز از راه آنان جدا نشد؛ در آخرت نیز با اهل بیت(ع) خواهد بود. پیامبر(ص) در وصف زندگی معنوی برتر عمار یاسر به او فرمودند: «یلحق روحک بارواح محمد و آله الفاضلین». اجتماع ارواح و هم‌ترازی روح عمار و ارواح معصومین (ع) در این فراز از حدیث نبوی در توصیف شخصیت عمار یاسر گزارش شده است. این الحاق امتیازی بزرگ است و نشان دهنده سعادت و رستگاری عمار یاسر است. 

از پیشگامان تشیع نبوی

در پایان این حدیث شریف، اطاعت و پیروی کامل عمار یاسر از پیامبر خدا(ص) به اصحاب و تابعین و عموم مسلمانان یادآوری شده است. به حکم جمله «فأنت من خیار شیعتی» عمار یاسر از برگزیدگان شیعه نبوی است. یاء شیعتی یاء نسبت است و در این جا رسول‌الله عمار یاسر را شیعه خود بلکه از برگزیدگان شیعه خود نامیده‌اند. در این حدیث واژه شیعه اعتبار و احترام یافته است و عمار شیعه نبی معرفی گردیده است. بنابراین واژه شیعه در صدر اسلام در بیان پیامبر خدا(ص) برای عمار به کار رفت. 
کنیه عمار، ابوالیقظان بوده است و با همین لقب پیامبر خدا(ص) او را مخاطب قرار داده‌اند. یقظان انسان بیدار و هوشیار و آگاه است. این کنیه نیز یادآور سیمای فرهیخته الهی عمار یاسر است. او نقش بیدارگری مسلمانان را در عصر پس از رحلت پیامبر(ص) بر عهده داشت. شخصیت، رفتار و گفتار عمار الهام‌بخش راه پیامبر(ص) و موجب بصیرت‌افزایی بود.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: اسلام قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۵۱۳۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حسن تدبیر دانشجویان عمره‌گزار را در اولویت قرار دهید

به گزارش حوزه جامعه خبرگزاری تقریب،  حجت‌الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت در همایش عمره دانشجویی در سالن شهید مطهری دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد در جمع دانشجویان عمره گزار با اشاره به کلیدهای اصلی موفقیت در سفر به سرزمین وحی اظهار داشت: برای اینکه سفر خوب و پرباری داشته باشید برنامه ریزی و حسن تدبیر را در اولویت قرار دهید.

سرپرست حجاج ایرانی با بیان اینکه نزدیک به ۶ میلیون عمره گزار برای این سفر معنوی در صف انتظارهستند، اظهار داشت: لطف خدا شامل حال شما دانشجویان شده است، با نیت خالص به این سفر بروید و در انجام اعمال خود دقت کنید و از فیوضات آن بهره مند شوید.

وی با بیان اینکه اخلاص در سفر عمره از جانب خداوند به طور جداگانه توصیه شده است، کلید موفقیت دیگر سفر به سرزمین وحی را معرفت دانست و خطاب به حاضران گفت: آداب و مناسک عمره را فرا بگیرید و با آگاهی اعمال و مناسک را انجام بدهید. پیامبر بزرگ الهی هم از خداوند طلب راهنمائی در مناسک کرد: أَرِنَا مَنَاسِکَنَا.

وی بر لزوم بازشناسی تاریخ و جغرافیای حج و اماکن مقدس سرزمین وحی تاکید و به دانشجویان توصیه کرد که درباره جنگ‌های پیامبر (ص) در این سرزمین مطالعه کنند و به بازشناسی درس های وقایعی که در عصرحضرت رسول (ص) اتفاق افتاده است، پرداخته و از خود سوال کنیم چقدر در کارهایی که انجام می دهیم به اعمال رسول اکرم (ص) و یاران آن حضرت شبیه است؟

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب با اشاره به واقعه جنگ اُحد ادامه داد: مردم در این جنگ شش گروه شدند، برخی ازآنها در مسیر از پیامبر جدا شدند و پیامبر را همراهی نکردند. گروه دوم تیراندازان مستقر در جبل عینین بودند که به آنان فرمودند در ارتفاعات چه پیروز شدیم چه شکست خوردیم بمانید، اما گروهی از ارتفاعات پایین آمدند و دنبال جمع کردن غنائم بودند. گروه سوم شهدای سرفراز بودند که در نزد خداوند روزی دارند و خشنود شدند. گروه چهارم فراریان از جنگ بودند که حتی پشت سر خود را نگاه نکردند. علاوه براین یک گروه هم منافقین و ششمین گروه جانبازانی بودند که همراه پیامبر در روز بعد در تعقیب دشمن به حمراء الاسد رفتند و به دعوت پیامبرجواب مثبت دادند. با توجه به این شرح حال جایگاه ما در مسائل سیاسی و اجتماعی کجا قرار دارد؟ توجه و تفکر به این موضوعات کلیدهای استفاده کردن از سفر به سرزمین وحی است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در پایان سخنان خود از دانشجویان خواست که در این سفر از روحانیون کاروان بهره ببرند و افزود: زائر جایگاه ویژه‌ای نزد خدا دارد. درجمع شما برخی افراد هستند که پدرند یا در آینده پدرخواهند شد، در کنار کعبه برای پدران و فرزندانتان دعا کنید و دعای ۲۴ و ۲۵ صحیفه سجادیه را در مسجدالحرام به طور ویژه بخوانید.

سیدسلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان دیگر سخنران این همایش بود که در باره نقش مهم سفر به اماکن زیارتی در جهان اسلام در یکپارچگی و افزایش ایمان مومنان سخن گفت.

وی افزود: اسلام دینی است که پاسخ نیازهای بشریت برای سعادت را در خود دارد، آنچه که دین اسلام به آن دعوت کرده عبور از ظواهر و رسیدن باطن امور است که در نهایت به تدبیر در امور و رسیدن به راه‌حل درست منتهی خواهد شد.

در این همایش که حجت الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و چند تن از مسئولان ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان حضور داشتند اعلام شد که یک کاروان ۱۶۴ نفره از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس برای سفر ده روزه در قالب کاروان های عمره گزار فردا چهارشنبه (۱۲ اردیبهشت) همزمان با سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری و روز معلم به سرزمین وحی اعزام خواهند شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • انحراف مینی بوس در اتوبان پیامبر اعظم(ص) ۸ نفر را راهی بیمارستان کرد
  • مهار حریق خودرو در بلوار یاسر شهرکرد
  • انحراف مینی بوس در اتوبان پبامبر اعظم ۸ مصدوم برجای گذاشت
  • انحراف مینی بوس در اتوبان پیامبر اعظم تبریز ۸ نفر را مصدوم کرد
  • اعتبار بن دانشجویی نمایشگاه کتاب افزایش پیدا کرد/ امضای قرارداد با شرکت پُست
  • ‌معلم چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟ + فیلم
  • سوگواره شعر «صادقانه‌ها» در قم برگزار می‌شود
  • حسن تدبیر دانشجویان عمره‌گزار را در اولویت قرار دهید
  • سوگواره شعر «صادقانه ها» در قم برگزار می‌شود
  • اعلام اتصال انتهای بولوار دکترحسابی به بزرگراه پیامبر اعظم (ص) در مشهد