Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-02@15:42:57 GMT

ناخوشی مردم قم از طرحی با نیم قرن بلاتکلیفی

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۲۳۵۳۳

ناخوشی مردم قم از طرحی با نیم قرن بلاتکلیفی

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- ملیحه سادات مطلبی: قم شهری است با قدمت چند هزار ساله که به برکت وجود حرم مطهر حضرت معصومه (س) تمرکز جمعیت در اطراف این مکان مقدس شکل گرفته و در واقع هسته مرکزی شهر و بافت تاریخی پیرامون حرم مطهر است؛ به سنت قدیم محله‌ها در قم برای خودشان برو بیایی داشتند، محله آذر، چهارمردان، جوی شور، باجک، شادقلی خان، چهل اختران، آستانه، سنگبند، عشقعلی و…

طرحی ۱۵۰۰ متری با عمر ۵۵ سال!

نخستین خیابان‌های جدید شهر قم در سال ۱۳۰۷ ایجاد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از آن در سال ۱۳۱۶ راه آهن از مسیر قم گذشت. از سال ۱۳۴۴ به بعد راه‌های ارتباطی بین شهری از یک سو به تهران و از سوی دیگر به سمت اراک، اصفهان و کاشان، توسعه یافت؛ خیابان حضرتی، چراغ برق، آستانه، ارم از قدیمی ترین خیابان‌های قم است؛ خیابان صفاییه بعد از سال ۱۳۲۰ ساخته شد، تمام مزارع و باغ‌ها، تبدیل به خانه‌های نوساز و کوچه‌های شطرنجی شکل می‌شود.

سال ۱۳۴۴ شهرداری قم تصمیم می‌گیرید خیابانی را از محله یخچال قاضی، عباس آباد، جوی شور و صدوق تا خیابان شهید فاطمی (دورشهر) احداث کند؛ این طرح که حالا ۵۵ ساله شده بنام «فاز پنج عماریاسر» شناخته می‌شود، تا به امروز بارها و بارها نقشه اجرای این طرح تغییر کرده است.

محلات یخچال قاضی، عباس آباد، جوی شور جز بافت فرسوده شهر قم هستند که تراکم جمعیتی بالایی هم دارند بطوری که شهرداری قم برآورد کرده بود برای اجرای اتصال بلوار عماریاسر به بلوار جمهوری اسلامی به طول یک‌هزار و پانصد متر باید چیزی بالغ بر یک‌هزار و ۲۰۰ ملک را در این محدوده تخریب کند.

تغییر بزرگ در موقعیت طرح «فاز پنج عمار یاسر»

زمزمه اجرای چنین طرحی که شنیده می‌شود فصل جدیدی در داستان زندگی ساکنان این محلات آغاز می‌شود؛ آقای احمدی که هم کسب و کارش در این محله است و هم در محله جوی شور کهنه سکونت دارد می‌گوید: ۵۰ سال است مردم این محله بلاتکلیف هستند، روزگاری می‌گفتند کوچه‌های این طرف در طرح است و باید خانه‌هایتان خراب شود - خانه ما این طرف است – ما برای گرفتن مجوز تعمیرات خانه مشکل داشتیم چون در طرح خرابی بود و هیچ گونه مجوزی شهرداری نمی‌دادند؛ حتی در خرید و فروش هم مشکل داشتیم، شرایط طوری بود که اهالی برای تعمیرات منزل کار غیر قانونی می‌کردند و بنده بدون مجوز شهرداری خانه را نوسازی کردم، حالا هم ساکنان آن طرف خیابان همین مشکل را دارند.

روایت این طرف و آن طرف خیابان به یکی از تغییرات اصلی در این طرح باز می‌گردد؛ در طرح مصوب دهه چهل منازل سمت شرقی کوچه صدوق باید تخریب می‌شد اما در طرح دهه هشتاد منازل سمت غربی این کوچه تخریب شد.

اواخر دهه ۸۰ شهر قم تبدیل می‌شود به کارگاه عمرانی، مسئولین حالا احساس می‌کنند باید همچون طرح انتقال آب شیرین به قم قفل اجرا نشدن بلوار عماریاسر را بشکنند. در دوران شهرداری آقای عابدینی پور زمزمه‌اش آغاز می‌شود؛ سال ۸۸ حسن بختیاری دبیر وقت شورای شهر قم درباره بازسازی بافت فرسوده به خبرنگاران می‌گوید: در مرحله اول بازسازی بافت‌های فرسوده شهری نگاه ما به «فاز پنج پروژه عمار یاسر» است و در نظر داریم ابتدا از این منطقه شهری عملیات بازسازی را آغاز کنیم. در سال ۸۹ نیز آقای آتش زر، رئیس شورای اسلامی شهر آن زمان قم در گفتگویی از ادامه تونل غدیر تا خیابان جمهوری اسلامی خبر می‌دهد و می‌گوید: برای این کار ۴۵۰ میلیارد تومان اوراق فروخته خواهد شد.

عابدینی پور زنگ شروع را می‌زند، وی درباره این طرح می‌گوید: ۱۵۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت برای پروژه «فاز پنج عمار یاسر» فروختیم که من به آن پول دست نزدم و تمام و کمال ماند برای آقای دلبری...

طرح «فاز پنج عمار یاسر» اولویت دار می‌شود!

سال ۹۰ اما سکان شهرداری را شورای شهر قم می‌سپارد به آقای دلبری، شهردار جدید اولویتش تکمیل دو طرح بزرگ شهر یعنی بلوار پیامبر اعظم (ص) و بلوار عماریاسر است؛ کار در ۴۵ متری عماریاسر با حفاری تونل شروع می‌شود، همزمان برای بسترسازی ادامه بلوار عماریاسر تا بلوار جمهوری اسلامی تملک زمین‌ها معارض «فاز پنج عمار یاسر» آغاز می‌شود و حالا فصل جدیدی در زندگی ساکنان محله جوی شور و ۷ متری صدوق آغاز شده؛ آقای کرباسچی از ساکنان سابق همین محله است که سال‌ها پیش از این محله کوچ کرده می‌گوید: هربار که زمین خالی خانه‌ام را می‌بینم داغ دلم تازه می‌شود، آقای کرباسچی با سوز ماجرای تخریب خانه‌اش را نقل می‌کند، چگونه شهرداری به زور کمیسیون ماده ۹ توانست ۷ سال قبل خانه‌اش را خراب کند.

هنوز پنج ماه از ورود دلبری به شهرداری قم نگذشته که شهردار به جمع اهالی محله جوی شور می‌رود تا ساکنان را نسبت به اجرای طرح آماده کند، دلبری می‌گوید: عملیات احداث فاز ۵ بلوار عماریاسر باید به سرعت اجرایی شود و در صورت تأخیر، شهر قم متضرر خواهد شد و آسیب‌های اجتماعی و ترافیکی زیادی برای شهر قم دارد.

دلبری سال ۹۱ رئیس دیوان عدالت اداری را برای بازدید از پروژه‌های عمرانی قم دعوت می‌کند در حاشیه این بازدید به خبرنگاران می‌گوید: در این بازدیدها شکایت برخی مالکین پروژه‌ها مطرح شد که پس از بازدید قانونی بودن اقدامات شهرداری مبنی بر تملکپروژه‌های عمرانی مشخص شد؛ وی ادامه می‌دهد: اگر قرار باشد پروژه‌ای متوقف شود اعمال ماده ۹ در دستور کار قرار می‌گیرد.

عملیات تملک و تخریب که از سال ۱۳۹۲ به صورت جدی شروع شده بود با کندی پیش می‌رود؛ یکی از مالکان که حاضر نشده بود ملکش را بفروشد می‌گوید: ما بر سر قیمت با شهرداری به توافق نرسیدیم شهرداری می‌خواهد به قیمت کارشناسی زمین و ساختمان را از ما بخرد و با زمین تهاتر کند، من پول نقد می‌خواستم البته قیمت را هم قبول ندارم باید به قیمت روز و قیمت بازار معامله کند، من اگر این ملک را به قیمت بفروشم با پولش نمی‌توانم جای دیگری حتی آپارتمان بخرم و باید سر پیری بروم پردیسان، من تا مرگم در همین خانه کلنگی و خاک زندگی می‌کنم.

بالاخره صدایی از شورای شهر شنید می‌شود!

در یکی از جلسات بهمن ماه سال ۱۳۹۳ شورای شهرقم، اعضا نسبت به کندی پیشرفت طرح‌ها شهر گلایه می‌کنند، عواطف رستمی عضو آن وقت شورای از اینکه طرح‌های جدید به طرح‌های اولویت دار اضافه شده اعتراض دارد، وی معتقد است زخمی کردن طرح‌های عمرانی باعث کند شدن کارها شده است، عابدینی پور که دیگر شهردار نیست و عضو شورای شهر است می‌گوید: ما باید اولویت یک و دو سه تعریف کنیم چون برخی پروژه‌ها شرایط خاصی دارند، مثلاً فاز پنج عمار یاسر اوراق دارد که سررسید آن به زودی می‌رسد و باید در اولویت قرار بگیرد.

اسفند ۹۳ حسن صبوری معاون وقت امور مالی و اقتصادی شهرداری در جلسه‌ای که با اعضای شورای شهر دارد می‌گوید: به دنبال این هستیم که تملکات «فاز پنج عمار یاسر» به این صورت دنبال شود که بتوانیم بازگشایی معبر داشته باشیم.

بی شگونی طرح «فاز پنج عمار یاسر»!

تا اسفند ۹۳ هم اجرای این طرح در اولویت مجموعه مدیریت شهری و شهرداری قم است؛ دلبری اسفندماه ۹۳ از شهرداری استعفا می‌دهد و می‌رود سه ماه بعد تیمی از شهرداری اصفهان مدیریت شهری قم را به دست می‌گیرند حالا آقای مرتضی سقائیان نژاد شهردار سابق اصفهان شهردار قم شده است، سکان مدیریت پروژه‌های عمرانی داده می‌شود به علیرضا قاری قرآن.

دی ماه ۹۴ نقطه عطف تاریخی این طرح است را علیرضا قاری قرآن اعلام می‌کند: «فاز پنج عمار یاسر» به دلیل تأخیر در اجرا دچار بی شگونی شده و دیگر جز پروژه‌های اولویت‌دار شهرداری نخواهد بود.

بهمن ماه ۹۴ علیرضا خاکی رئیس سازمان نوسازی اطراف حرم شهرداری در مصاحبه‌ای با خبرنگاران می‌گوید: تا کنون ۳۱ درصد از املاک «فاز پنج عمار یاسر» تملک شده، اما به علت گستره وسیعی که پروژه دارد کار به کندی پیش می‌رود.

نیمه‌های اسفند ۹۴ شهردار قم در جمع خبرنگاران رویکردشان درباره فاز ۵ عماریاسر بیان می‌کند؛ شهردار قم معتقد است برای اجرای کامل این طرح باید ۵۷۰ میلیارد تومان هزینه شود، آنها برای کاهش هزینه قید خرید بدنه که درواقع بخش سودآور طرح بود را می‌زنند و می‌گویند: ما دنبال این هستیم که بدنه را آزاد نکنیم و قالب‌ریزی آن را از نظر نمای شهری مشخص کنیم و در اختیار مردم قرار دهیم تا خود آنها آزادسازی آن را انجام دهند، و کار پیشرفت خوبی داشته باشد و شهرداری نیز بیشتر قسمت مسیر آن را دنبال کند، که این موضوع هزینه‌های شهرداری را از ۵۷۰ میلیارد تومان به حدود ۲۴۰ میلیارد تومان کاهش می‌دهد.

دوره رخوت و سکوت!

سقائیان نژاد خارج شدن بدنه از دستور کار شهرداری برای تملک را فرصتی برای مالکانی می‌داند که می‌خواهند اقدام به نوسازی یا بازسازی کنند چراکه اگر بر اساس طرح عقب نشینی کنند به آنها پروانه داده می‌شود.

اواخر فروردین سکاندار طرح‌های عمرانی قم مجدد تاکید می‌کند اجرای این طرح در اولویت شهرداری نیست چراکه این طرح سنگین، مدت‌دار و متأسفانه زخمی شده است، قاری قرآن از هزینه نشدن اوراق فروخته شده برای این طرح در خود طرح هم گلایه می‌کند و می‌گوید: منابع مالی برای این طرح در بودجه پیش‌بینی نشده است و باید تدبیر خاصی داشته باشیم، اگر تدبیر نکنیم این زخم بازتر می‌شود.

حالا دیگر فاز ۵ عمار یاسر نه اولویت دارد و نه اعتبار، سکوت درباره این طرح آغاز می‌شود اما این سکوت در رسانه‌ها است اما گلایه مردمی که در کنار خرابه‌های آن طرح اولویت دار زندگی می‌کنند سوزناک است، خانم میان سال ساکن کوچه کنار مسجد صاحب‌الامر (عج) ی‌گوید این خرابه‌ها تبدیل شده به محل بازی بچه‌های ما، معلوم نیست که چه آلودگی‌هایی در این خاک‌ها است، اصلاً کسی نظارت ندارد الان یکی از همین اهالی آمده آلونک مرغ در این بیابان درست کرده و مرغ‌ها را در این خرابه‌ها رها می‌کند، واقعاً ما از سر ناچاری در این محله هستیم....

کاسب‌های محل از اینکه جای پارکی برای آنها شهرداری فراهم کرده به رایگان رضایت دارند! اما از گرد و خاک و آلودگی‌ها گلایه می‌کنند، صاحب سوپرمارکت اواسط ۷ متری صدوق می‌گوید: کافی است شما در بهار بیاید به محل تا بادی می‌وزد گردوغبار بلند می‌شود ما یا باید درب مغازه را ببندیم و اگر باز باشد مدام باید روی جنس‌ها را تمیز کنیم.

آقای حسینی از ساکنین کوچه بهار می‌گوید: کوچه ما به‌لحاط عرض و کیفیت یکی از کوچه‌های خوب بود اما با تخریب‌هایی که برای تعریض ۷ متری صدوق انجام شد کوچه ما تبدیل شده به پارکینگ خودرو، برخی افراد هم که نخاله‌های ساختمانی خود را در خرابه‌های تخلیه می‌کنند.

وارد چهارمین سالی می‌شویم که سکان شهر قم در دستان سیدمرتضی سقائیان نژاد است زمزمه‌هایی از تغییر رویکرد در شهرداری شنیده می‌شود ظاهراً بی شگونی این طرح به پایان رسیده، نیمه اردیبهشت ۹۷ عبدالله جلالی رئیس شورای شهر قم خبر از اولویت دار شدن این طرح می‌دهد و می‌گوید: تکمیل «فاز پنج عمار یاسر» از جمله اولویت‌های قم در سال جاری است … رفع مشکل تملک اراضی «فاز پنج عمار یاسر» و تعیین تکلیف آن پس از ۴۰ سال از جمله پروژه‌های مهمی است که امسال به بهره برداری خواهد رسید.

دوباره طرح «فاز پنج عمار یاسر» اولویت دار می‌شود!

شهریورماه ۹۷ علیرضا اقبالیان شهردار منطقه هفت از تخصیص ۳۰ میلیارد تومان نقد و غیر نقد برای تملک معبر اصلی طرح خبر می‌دهد و می‌گوید: از اوایل سال جاری تاکنون و پس از اطلاع‌رسانی صورت گرفته، تعداد قریب به ۴۰ نفر از مالکین املاک در مسیر به اداره املاک منطقه هفت مراجعه نموده و تاکنون قریب به ۱۲ فقره از پرونده‌های املاک در مسیر فاز ۵ عماریاسر با واگذاری ملک معوض مناسب به مالکین محترم، مراحل نهایی تملک را سپری می‌نماید.

چند ماه بعد در دی ماه متین فر که به جای اقبالیان مدیریت شهرداری منطقه هفت را در دست دارد خبر از ایجاد ستاد تملک «فاز پنج عمار یاسر» می‌دهد و در همان ماه اولین جلسه‌اش برگزار می‌شود و خبری در رسانه‌ها مبنی بر اخطار به مالکان حدفاصل خیابان معلم تا خیابان شهیدان فاطمی (دورشهر) که شامل خیابان معلم تا کوچه ممتاز، کوچه ممتاز تا کوچه بیگدلی و کوچه بیگدلی تا خیابان دورشهر منتشر می‌شود.

کار به کندی جلو می‌رود وارد سال ۹۸ می‌شویم سال قیمت‌های هیجانی، سالی که افزایش قیمت‌های بدون توقف در آن شروع می‌شود این افزایش قیمت گریبان زمین را هم گرفته است حالا که به ظاهر عزم شهرداری برای حل مشکلی که عمرش از نیم قرن هم بیشتر شده جزم شده قیمت‌ها بالا می‌رود.

بخش خصوصی می‌تواند به میدان بیاید!

اردیبهشت ۹۸ مسگری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورا می‌گوید فاز ۵ عماریاسر جز طرح‌های اولویت دار شورای برای تکمیل در مدت دو سال است سال ۹۸ که از نیمه می‌گذرد، محرری رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه برای بازگشایی مسیر این طرح ۲۰۰ ملک باید خریداری شود می‌گوید: نیمی از املاک خریداری شده و پس از تملک ۱۰۰ ملک باقی مانده عملیات اجرایی آغاز می‌شود.

سال ۹۸ با کور سویی از امید برای اهالی به پایان می‌رسد، مسگری که حالا بر صندلی سخنگوی شورای شهر نشسته و پاسخ خبرنگاران را می‌دهد با اشاره به تخصیص ۸۰ میلیارد تومان برای تملک معبر اصلی طرح در سال ۹۸ می‌گوید: امسال هم همان میزان اعتبار برای تملک تخصیص داده‌ایم و امیدواریم عملیات اجرایی این طرح در شهریور ماه آغاز شود.

شهریور ۹۹ از راه می‌رسد شهردار با خبرنگاران وعده دارد، جلسه پرحاشیه‌ای است، آقای شهردار سیاست شهرداری در این پروژه را تسهیل گری برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در طرح «فاز پنج عمار یاسر» عنوان می‌کند!

شهریور هم تمام می‌شود و خبری از آغاز اجرای عملیات ساخت فاز ۵ عمار یاسر نیست طرحی که خودش دوباره دو قسمت شده از بلوار معلم تا خیابان شهید فاطمی (دورشهر) و از خیابان شهید فاطمی تا بلوار جمهوری اسلامی حرف و حدیث اش تمامی ندارد، مهر ماه، جانقربان معاون معماری و شهرسازی شهرداری قم از کم شدن عرض بلوار عمار یاسر خبر می‌دهد و می‌گوید: مشاور حمل و نقل و ترافیک پیشنهاد اجرای فاز پنج عمار یاسر با عرض ۴۵ متر را ارائه کرده که طبق مدل‌سازی و مطالعات علمی این عرض معبر می‌تواند نیاز این مسیر را حل کند. خروجی مطالعات مشاور این بود که عرض ۴۵ متر در این معبر حتی بدون تونل می‌تواند پاسخگوی نیاز ترافیکی باشد اما بنا بر تاکید آقای شهردار فاز پنج عمار یاسر در دو سطح شکل خواهد گرفت.

دوباره طرح تغییر می‌کند!

فردای مصاحبه جانقربان، متین فر مدیر منطقه هفت شهرداری قم مصاحبه می‌کند و می‌گوید تا کنون نیمی از زمین‌های فاز ۵ عماریاسر تملک شده است و کار به سختی جلو می‌رود چراکه قیمت‌ها به صورت عجیبی افزایش پیدا می‌کند و ثبات هم ندارد و در این شرایط توافق سخت است.

متین فر از آغاز اجرای طرح ۵۵ ساله در ۶ ماه دوم سال ۹۹ آن هم فقط حدفاصل خیابان معلم تا کوچه ممتاز خبر می‌دهد و می‌گوید: پروژه هم به صورت تونل و هم روی سطح با عرض ۴۵ متر اجرایی خواهد شد.

«فاز پنج عمار یاسر» طرح بی شگونی است که عمرش از نیم قرن گذشته، روزگاری کسی فکرش را نمی‌کرد این طرح اجرا شود، شهرداری می‌آید عزمش را بر اجرای این طرح می‌گذارد تا خودش است این طرح با اراده او اجرا می‌شود آن شهردار بعدی که می‌آید اولویتش کار دیگری است نیمه کار را رها می‌کند سال‌ها می‌گذرد مردم بی گناه مجاور خرابه‌های طرح در سختی زندگی می‌کنند صدایشان به گوش نمایندگانشان برای مدیریت شهر هم نمی‌رسد، ۴ سال طرح رها می‌شود اعتباری برایش تخصیص داده نمی‌شود مهمترین مسئله برای این طرح هزار و پانصد متری تملک است، قیمت زمین که اوج می‌گیرد، بی شگونی طرح تمام می‌شود اما نوش دارو بعد مرگ سهراب است قیمت‌ها نسبت به سال ۱۳۹۴ بیش از ۶ برابر شده است، حالا دیگر اراده وجود دارد اما پولی وجود ندارد!

کد خبر 5046766

منبع: مهر

کلیدواژه: قم طرح عمرانی نوسازی بافت فرسوده شهرداری قم ویروس کرونا اربعین 99 شیراز اربعین حسینی آمار کرونا شیوع کرونا بوشهر گرگان مجلس شورای اسلامی شهرکرد کرمانشاه ستاد ملی مقابله با کرونا خطبه های نماز جمعه بارش باران بلوار عماریاسر میلیارد تومان جمهوری اسلامی اجرای این طرح آغاز می شود شهرداری قم اولویت دار بلوار عمار مدیریت شهر فاز ۵ عمار شورای شهر برای تملک منطقه هفت تا خیابان خرابه ها پروژه ها جوی شور قیمت ها شهر قم سال ۹۸ ۴۵ متر طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۲۳۵۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح تو طرح در رویداد طرحی نو، مسابقات معماری در ایران را به بوته‌ی نقد گذاشت

در رویداد طرحی نو که به همت پلتفرم «طرح تو طرح» برگزار شد، اهالی اکوسیستم معماری و صنعت ساختمان ایران ضمن آشنایی با تاریخچه و انواع مسابقات معماری در جهان و اکوسیستم دیجیتال آن، فرصت‌ها و چالش‌های مسابقات معماری را نقد و تحلیل کردند.

در این رویداد که توسط پلتفرم برگزاری مسابقات معماری طرح تو طرح، با هدف رونمایی از گزارش جامع وضعیت مسابقات معماری ایران و جهان و بررسی فرصت‌ها و چالش‌های مسابقات معماری و نقش فناوری و استارتاپ‌ها در آن در تاریخ ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ برگزار شد، کارشناس و متخصصان به بررسی موضوع مسابقات معماری و نقش آن در تحول دیجیتال صنعت پرداختند.

ارائه‌ی گزارش جامع مسابقات معماری در ایران و جهان

در ابتدای این رویداد رسول مدرس، ‌هم‌بنیانگذار و رییس هیات‌مدیره‌ی پلتفرم طرح‌توطرح، گزارشی از تاریخچه و انواع مسابقات معماری در جهان، نقش این مسابقات در پیشبرد صنعت ساخت‌وساز و تأثیر آن‌ها بر زندگی مدرن را تشریح کرد و سپس انواع این مسابقات را برشمرد.

وی در این زمینه گفت: «مسابقات معماری به روش‌های مختلفی در دنیا برگزار می‌شوند که برگزاری مسابقات برای پروژه‌های بخش خصوصی که برای پروژه‌های واقعی، و نه صرفا جوایز برگزار می‌شوند با رشد فناوری دیجیتال گسترده‌تر و برای همه در دسترس‌تر شده‌اند. به این واسطه، معماران به طیف وسیعی از کارفرمایان و پروژه‌های با نیاز معماری، دسترسی دارند و از طرفی سازندگان و کارفرمایان، می‌توانند به تناسب با هر پروژه‌، ایده‌ها و طرح‌های مختلف را بررسی و بر اساس نیاز خود کار را به طرح و معمار برگزیده واگذار کنند.»

وی در مورد سایر مزایای مسابقات گفت: «انتظار خروجی متناسب با جوایز تعیین‌شده، شناختن استعدادهای ناشناخته، ایجاد آرشیو و تاریخچه‌ی مسابقات و ایجاد دیتابیسی از کارهای ارسال شده، دسته‌بندی معماران شرکت‌کننده در مسابقات بر اساس تجربه، محل کار، تخصص و سوابق و در نهایت امکان تیم‌سازی و انجام پروژه‌های بزرگ از مزایای مهم پلتفرم‌های برگزاری مسابقات در دنیاست که طرح تو طرح در این زمینه در ایران سعی کرده است تمامی این مزایا را برای جامعه‌ی معماری ایران به ارمغان آورد.»

وی به عنوان مزیت ایجاد تاریخچه‌ی آثار در مسابقات به مسابقه‌ی طراحی پل طبیعت اشاره کرد و گفت: «حتی کسی نمی‌داند رتبه‌های دوم و سوم این مسابقه چه کسانی هستند و چه طرح‌هایی هستند و شاید حتی دیدن صدها آثار دیگری که به این مسابقه ارسال شده‌اند می‌توانست آموزش جذابی برای جامعه‌ی معمار جوان باشد. بنابراین در کنار شفافیت، داشتن تاریخچه‌ی مسابقات و ارزیابی روند برگزاری یک مسابقه و در پایان دیدن روندی از کارهای مسابقه‌ای یک معمار، یکی از مهم‌ترین مزیت پلتفرم‌های مسابقه چون طرح تو طرح هستند.»

رسول مدرس روند پیشرفت پلتفرم‌ها و مسابقات معماری در نتیجه‌ی رشد اینترنت را در ۳ نسل طبقه‌بندی کرد و افزود: «در نسل اول استفاده از ابزار دیجیتال و اینترنت از اوایل قرن ۲۱، تنها شاهد ارسال دیجیتالی آثار به مسابقه بودیم. اما در نسل دوم، امکان به نمایش درآمدن آنلاین آثار ارسالی و روند داوری نیز به آن افزوده شد. اما تحول اصلی در حوزه‌ی تحول دیجیتال در نسل سوم و در سال‌های اخیر و با ظهور استارتاپ‌های جهانی شکل گرفته که در این نسل شاهد مدل‌های درآمدی جدید در کنار فیچرها و امکانات متعدد هستیم. تضمین مالی از کارفرما برای مسابقه و شکل‌دهی به روندهای شفاف برای پرداخت، ایجاد ارتباط دوجانبه و شاید چندجانبه بین معمار و کارفرما و حتی امکان تیم‌سازی به صورت دیجیتال از بین افراد ساکن در شهرهای مختلف و تماما به صورت آنلاین، جمع‌آوری و انتشار دیتابیس و سابقه‌ی افراد از معمار گرفته تا کارفرما و در نهایت استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی، از مهم‌ترین شاخصه‌های نسل جدید پلتفرم‌های معماری هستند. این تحولات هرچه بیشتر، به کمک جامعه‌ی معمار و سازنده آمده تا فناوری و استارتاپ، نوید آینده‌ای جذاب را برای صنعت ساختمان و معماری دهد.»

وی همچنین به ذکر مقایسه‌ای از استارتاپ‌های نسل سوم در دنیا و موردکاوی دو استارتاپ گوپیلار (GoPillar) و آرک بازار (ArcBazar) که در کشورهای پیشرفته فعالند پرداخت و در مورد سرمایه‌گذاری‌های انجام شده بر روی آنها از سوی شرکت‌های سرمایه‌گذاری مطالبی ارائه داد.

رسول مدرس، در ادامه با ذکر اینکه از ۱۵۰ هزار جواز ساختمانی صادر شده در سال گذشته در ایران، طبق برآوردها، کمتر از ۵ درصد از پروژه‌ها از حضور یک معمار با شاخصه‌های معماری واقعی بهره برده‌اند خاطرنشان کرد: «باعث تاسف است که ۹۵ درصد از ساختمان‌های ساخته شده در کشور، هیچ‌گونه ایده‌ی معماری خاصی در خود ندارند و این شهرها و زندگی ما را بی‌روح و حتی ناامیدکننده کرده است. در این بین، برگزاری مسابقات معماری توسط پلتفرم‌های آنلاین همچون طرح تو طرح، فرصتی برای دموکراتیزه کردن دسترسی همه‌ی سازندگان به معماران و توسعه‌ی هنر معماری است که می‌تواند زندگی ما را تحت تاثیر مثبت خود قرار دهد.»

ارائه‌ی گزارشی از پلتفرم طرح تو طرح

در ادامه پریسا حسن‌ولی، هم‌بنیانگذار و مدیرعامل طرح‌توطرح تاریخچه‌ای از فعالیت‌های این پلتفرم ارائه کرد و گفت: «از سال ۱۳۹۶ با هدف ایجاد یک پلتفرم نوآورانه و تخصصی برای مسابقات معماری آغاز به کار کردیم. با شروع فعالیت‌های رسمی در سال ۱۳۹۷ و راه‌اندازی زیرساخت‌های اولیه، این پلتفرم توانست با ارائه‌ی فراخوان‌های آنلاین، معماران جوان و با استعداد را به چالش‌های واقعی در عرصه‌ی معماری دعوت کند. تا کنون، بیش از ۱۲۰ مسابقه و فراخوان برگزار شده و نزدیک به ۱۱ هزار معمار در سراسر ایران در این پلتفرم فعالیت می‌کنند و در مجموع تا پایان سال ۱۴۰۲، بیش از ۱۳ میلیارد تومان جایزه به برندگان پرداخت شده که با معادل‌سازی این مبلغ با ارزش پولی روز، این مبلغ به بیش از ۲۵ میلیارد تومان می‌رسد.»

وی در ادامه با ذکر آماری از فعالیت‌های طرح تو طرح گفت: «ارزش مالی پروژه‌های به مسابقه گذاشته شده در طرح تو طرح نزدیک به ۴۰ هزار میلیارد تومان و ارزش مالی پروژه‌هایی که در مسابقات طرح‌توطرح برنده و اجرا شده‌اند بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان بوده است که این نشان از اعتماد کارفرمایان به ما و مسابقات و اثرگذاری این پلتفرم در صنعت ساختمان دارد و نتیجه‌ی مستقیم آن، افزایش کیفیت، کارایی و زیبایی پروژه‌های مهم ساختمانی کشور است. همچنین برگزاری بیش از ۱۲۰ مسابقه و فراخوان معماری از پروژه‌های مهم ساختمانی با بیش از ۲۰۵ برنده، شکل‌دهی به نزدیک به ۴۰۰ تیم معماری در پلتفرم، جذب بیش از ۵۵۰ سازنده و گروه ساختمانی، و مهم‌تر از همه، میانگین جوایز ۵۱۰۰ دلاری در سال ۱۴۰۱ که بیش از میانگین جهانی است، دستاوردهای مهم این پلتفرم به شمار می‌روند و باعث شده‌اند که بتوان طرح تو طرح را یک پلتفرم موفق حتی در مقایسه با پلتفرم‌های مشابه جهانی دانست.»

وی از امکانات مهم طرح تو طرح، ایجاد دیتابیسی از دانش جمعی در صنعت معماری ایران نام برد که تا پیش از آن وجود نداشت. وی در این زمینه گفت: «در دیتابیس طرح تو طرح، امروز بیش از ۷۸ هزار فایل آپلود شده است که اکثر این فایل‌ها به جز قسمت‌های محرمانه، در معرض دید و نقد و نظر و ارزیابی کارشناسان قرار گرفته است. حتی بسیار پیش آمده که کارفرمایان با استفاده از راه‌های تماس در پروفایل معماران یا تیم‌های معماری، مستقیما و بدون دخالت طرح تو طرح، با آنها ارتباط برقرار کرده‌اند و این مساله برای برندینگ و شناخته شدن این معماران بسیار حائز اهمیت است. از طرفی در جایی که هیچ راه دسترسی و دیتابیسی برای شناخت کارهای اجرا شده یا طرح‌های معماران به صورت مجتمع وجود ندارد، طرح تو طرح، مهم‌ترین ابزار کارفرمایان و سازندگان در این زمینه بوده است.»

حسن‌ولی در پایان صحبت‌های خود به جذب سرمایه‌ی ۱۰ میلیارد تومانی از گروه ساختمانی تنیاکو اشاره کرد و اظهار امیدواری کرد این جذب سرمایه بتواند، تحول دیجیتالی ایجاد شده در این صنعت توسط طرح تو طرح را تسریع کرده و باعث توسعه‌ی بیشتر خدمات به کارفرمایان و معماران شود.

داستان سه معمار برنده‌ی مسابقات معماری

در بخش بعدی این رویداد، سه معمار جوان، از داستان و روایت خود در شرکت در مسابقات معماری و اثر آن بر روند شغلی و موفقیت‌های حرفه‌ای خود گفتند.

سارا راثی، آنا اخلاقی و بابک مظاهریون سه معماری هستند که به نمایندگی از تیم‌های خود در این رویداد به روی استیج رفتند و پاسخگوی سیاوش صفاریان‌پور، مجری این رویداد در مورد اثرات و چالش‌های مسابقات معماری بر پیشرفت حرفه‌ای خود بودند.

پنل پرچالش و جذاب رویداد طرحی نو: آیا شرکت در مسابقات معماری مفید است یا مضر؟

در ادامه‌ی این رویداد، حضار متشکل از متخصصین حوزه‌ی ساختمان و معماری شاهد یک پنل تخصصی، با عنوان‌ «چالش‌ها و فرصت‌های مسابقات معماری» بودند. اعضای این پنل مهندس علی کرمانیان (آرشیتکت و نویسنده‌ی متخصص حوزه‌ی معماری)، دکتر محمدحسین محمودی (کارفرما و دکترای مدیریت ساخت)، دکتر کوروش فتحی (آرشیتکت و منتور مسابقات معماری) و مهندس رضا غیابی (کارشناس نوآوری و تحول دیجیتال) بودند که با اجرای سیاوش صفاریان‌پور برگزار شد.

در این پنل موافقین و منتقدین این نوع مسابقات اقدام به دفاع از نظرات خود در این زمینه کردند که گفتگو با دفاع کارشناسی و سرسختانه‌ی پنلیست‌ها به درازا کشید.

مهندس علی کرمانیان، در این پنل با طرح موضوع جوایز کم برای مسابقات آن را ناقض هنر و شان بسیاری از معماران دانست و استفاده از ابزار مسابقات را روشی برای کم کردن هزینه‌ی طراحی در سازمان‌ها و شرکت‌های کارفرما دانست. وی افزود: «جایگاه و شان هنر آن نیست که آن را به مسابقه بگذاریم و برای خرید طرح ارزان، به امید کسب جوایزی ناچیز، معماران را در مسابقه‌ای بی‌هدف وارد کنیم. شان و جایگاه معماری در ایران که به خودی خود پایین است و این نگاه ابزارگرایانه به معماری و مسابقات باعث می‌شود بیش از پیش این جایگاه افت کند».

دکتر کوروش فتحی، در دفاع از مسابقات معماری، مسابقات را در همه‌ی جای دنیا و از جمله ایران، یکی از مهم‌ترین راهکارهای شناخته شدن معماران جوانی دانست که در روند عادی شغلی باید نه تنها سال‌ها با پایین‌ترین حقوق در دفاتر معماری قدیمی کار کنند بلکه فرصت شناخته شدن و شناختن بازار را هم ندارند. وی همچنین مسابقات را یک راه بهینه برای رشد معماری در ایران دانست که درصد بسیار کمی از پروژه‌ها و کارفرماها از امکان حضور معمار در پروژه‌ها بهره‌مندند.

دکتر محمدحسین محمودی، به عنوان یک کارفرما که از مسابقات معماری برای انتخاب طرح چند در پروژه‌ی خود بهره برده بود نیز به دفاع از مسابقات به عنوان ابزاری برای آشنایی با طرح‌های متفاوت نام برد.

وی با ذکر چند مثال، از امکان اکتشاف ایده‌های جدید و متفاوت و حتی جسورانه به عنوان یکی از مهم‌ترین مزایای مسابقات نام برد که در روش‌های سنتی‌تر، باعث می‌شد به چند طرح معدود و حتی گران که ممکن است برای پروژه و سلیقه‌ی کارفرما هم مناسب نباشد اکتفا کرد. وی تسریع در آشنایی با معماران جدید و امکان حضور منتورها و مشاوران پلتفرم طرح تو طرح را یکی از راه‌های جذب اطمینان و اعتماد برای کارفرمایان برشمرد تا بهترین نتیجه را از مسابقات اخذ کنند.

مهندس رضا غیابی که از متخصصین حوزه‌ی فناوری و اکوسیستم دیجیتال ایران نیز به شمار می‌رود، تمرکززدایی و Decentralization را مزیت اصلی فناوری نوین و استارتاپ‌ها در دنیا برشمرد و با قیاسی با حوزه‌ی دیگر از صنایع قدیمی که استارتاپ‌ها با حضور خود آن را ابتدا مختل و سپس متحول کردند، موج آینده‌ی این تحول را در صنایعی دانست که شاید تا همین اواخر کمترین اثر را حضور فناوری دیجیتال در خود داشتند. به عنوان مثال، او دنیای هنر و معماری را از این دسته صنایع دانست که با حضور فناوری دیجیتال در آن، به شدت متکثرتر و فراگیرتر شده و نه تنها امکان دیده شدن هنرمندان را در سطح وسیعی افزایش داده، بلکه دسترسی مردم عادی به هنر را نیز متحول کرده است. از دید رضا غیابی، دنیای معماری نیز در نتیجه‌ی این تحول دیجیتال و حضور استارتاپ‌ها متحول خواهد شد.

پس از نقد و بحث‌های متفاوت، به پیشنهاد مجری برنامه قرار شد این پنل و نظرات چالش‌برانگیز مطرح شده در آن در یک رویداد دیگر نیز ادامه داد.

این پنل و نظرات کارشناسانه‌ی مطرح‌شده در آن مورد استقبال و توجه ویژه‌ی حضار و کارشناسان قرار گرفت.

اتفاقات جانبی در رویداد طرحی نو

در حاشیه‌ی این رویداد، نمایشگاهی از آثار معماران و تیم‌های معماری برنده در مسابقات طرح تو طرح به نمایش درآمد.

یک کنفرانس خبری نیز پس از آن با حضور اهالی رسانه از حوزه‌های مختلف برگزار شد و خبر جذب سرمایه‌ی پلتفرم طرح تو طرح و اهداف آن تشریح و بررسی گردید.

این رویداد در ساعت ۱۸ روز ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ در خانه کارمان به کار خود پایان داد.

 

دیگر خبرها

  • فوت پزشک طرحی در جاسک تکذیب شد
  • فوت پزشک طرحی در جاسک کذب است
  • تکذیب خبر فوت پزشک طرحی در جاسک
  • طرح تو طرح در رویداد طرحی نو، مسابقات معماری در ایران را به بوته‌ی نقد گذاشت
  • بلاتکلیفی ۱۲۰۰ مالباخته زمین‌های هفت‌آسیاب سنندج
  • (ویدیو) بلاتکلیفی ۱۲۰۰ مالباخته زمین‌های هفت‌آسیاب سنندج
  • بلاتکلیفی ۱۲۰۰ مالباخته زمین‌های هفت‌آسیاب سنندج + فیلم
  • بلاتکلیفی ۱۲۰۰ نفر مالباخته زمین‌های هفت‌آسیاب سنندج
  • بلینکن: ناتو طرحی برای حمله به روسیه نداشته و نخواهد داشت
  • بلینکن: ناتو طرحی برای حمله به روسیه ندارد